Despre montura Cat-o-Copter s-a scris pentru prima data in urma cu aproximativ 5 sau 6 ani, in urma mai multor testari si unor capturi impresionante, inregistrate cu ea pe diferite tipuri de ape. De amintit este chiar recordul britanic la somn. Inventatorul ei este Keith Lambert.

       Ca majoritatea lucrurilor, acest dispozitiv a fost perfectionat in permanenta si adaptat cerintelor individuale ale pescarilor din diferite zone.

       Montura  Cat-o-Copter, se remarca prin faptul ca va permite sa pescuiti cu momeala vie (pestisor), plasata la adancimi variabile functie de dorintele dumneavoastra. Ajustarea adancimii la care trebuie sa stea momeala se face foarte simplu cu ajutorul nodului opritor. Pentru o intelegere cat mai buna a modului de functionare a acestei monturi, am prezentat-o in imaginea de mai sus.

     Montura este foarte usor de realizat chiar si acasa, din acest motiv, au aparut o serie de variante si imbunatatiri ale componentelor sale. Prin urmare voi incerca mai jos sa va prezint modul de confectionare al acestei monturi.

     Dupa cum se vede in imagine aveti nevoie de o montura de mari dimensiuni pentru a da posibilitatea momelii vii sa inoate cat mai liber posibil. De asemenea este ne voie de un plumb mare 80 – 100 g pentru lestare deoarece acesta trebuie sa tine montura pe loc fara sa permita momelii sa o deplaseze.

     Plumbul este de preferabil sa fie cu o configuratie simpla, cu fete plane pentru a evita agatarea.  Plumbul se leaga cu un fir monofilament cu o rezistenta buna, dar mai slaba decat cel al liniei principale, deoarece in cazul in care ati capturat ceva si plumbul se agata de ceva pe fundul apei acesta sa se rupa dar linia principala cu captura sa nu scape. Lungimea acestui fir este variabila functie de locul unde pescuiti. Daca pescuiti intr-o zona cu vegetatie pe fundul apei acest fir trebuie sa depaseasca cu putin inaltimea vegetatiei. El se leaga de restul monturii cu o agrafa rotativa foarte rezistenta.

     Pe firul principal se pun doua sfere de pluta sau polyester cu diamerul de 1-2 cm si intre ele forfacul  de care se prinde firul si carligul ( lungimea firului cu carlig trebuie sa fie de aprox. 8-10 cm.). Pe acest fir se prinde un tub de cauciuc semi elastic (aprox. 6 cm.), sau dupa experienta altora chiar un tub rigid, acestea avand rolul de a permite momelii sa inoate cat mai liber in jurul liniei principale, evitandu-se incurcarile firului. Deasupra flotorului superior, se face un nod opritor culisant, cu ajutorul caruia determinam adancimea la care dorim sa pescuim. Nu uitati sa puneti conform schemei, bilutele de cauciuc cu rol de protectie.

    Revin la flotoarelor din polyester sau pluta, cu specificatiile ca acestea se lasa sa culiseze liber pe fir, iar dimensiunea lor este identica. Unii pescari folosesc si flotoare de dimensiuni diferite, adica cel de deasupra mai mic, deoarece creeaza posibilitatea momelii vii sa se miste mai bine. Alegerea metodei va apartine.

     Tinand cont ca pescuiti la somn, peste care se remarca prin dimensiunile sale impresionante si prin forta de care da dovada, utilizati o varga foarte puternica si un fir rezistent. De asemenea carligul trebuie sa fie proportional cu  momeala pe care o puneti in el. Dupa ce se penetreaza coada pestelui si spinul trece pe partea cealalta folositi un elastic de bani sau o biluta de cauciuc pentru a confectiona un opritor pe carlig. Este de preferat ca pestele sa fie agatat de la baza cozii, deoarece va fi determinat sa inoate cat mai departe de linia principala.

      Lanseta, pe mal este de preferabil sa fie fixata in asa fel sa faca un unghi de 90 cu firul, pentru a putea sesiza mai usor muscaturile, dar un lucru foarte important, sa se pastreze adancimea la care dorim sa inoate momeala vie. Daca lasam lanseta mai jos, atunci si momeala va inota mai jos, in plus se va apropia de firul principal, riscand sa se agate in el.

      Cu toate ca pare complicat, aceasta montura este foarte simpla, dar in primul rand foarte eficace. Este adevarat ca multi pescari au incercat sa o imbunatateasca, dar ideea principala este ca functioneaza si poate fi considearata o prinzatoare de somni.

Fir intins!